Så fungerar det

Se livesändningen i repris

Söndag 15 november kl 19:00 inleds Menhammar OnlineSales – Mixed2020 och live-TV-sändningen går igång på mixed2020.menhammaronlinesales.se. Vi säljer totalt 24 hästar, varav 16 är avelston och 8 tävlingshästar.

Bakgrund

”En digital auktion så nära live som möjligt” löd uppdraget. Coronapandemin har förändrat världen på många sätt och hästauktioner är inte undantagna. 

Digitala auktioner har funnits i flera år men under den här speciella situationen vill vi försöka göra något nytt, bättre och roligare. Något som förhoppningsvis kan komma hela branschen till godo och som också kan öka intresset för auktioner.
12 juli genomfördes Menhammar OnlineSales (efter att vi hade fått ställa in 5 juli) med ett lyckat resultat. Faktum är att ingen annan travhästauktion i Europa haft ett högre snittpris. Fyra i Europa genom tiderna på samma lista är Kolgjini Sales 2020 som vi höll 4-5 september.
24-27 september samt 1 oktober höll vi Kriterieauktionen 2020. Slutresultatet blev bara några hundralappar i från att vara den bästa Kriterieauktionen någonsin. Efter 5 juli har vi inte haft några tekniska problem överhuvudtaget.

Web-tv-sändning

Klockan 19.00 söndag den 15 november inleds live-TV-sändningen för Mixed2020. Första utrop är cirka 19.05. I sändningen kommer hästarna att presenteras och säljas en och en via vårt budgivningsprogram. Vi tror och hoppas att det kommer bli en ny och spännande upplevelse.

Att bli budgivare

Att lägga bud på Menhammar OnlineSales är något som ska vara smidigt och precis som på en vanlig auktion och också förenat med en viss nerv. 

Det är viktigt är att Du anmäler dig via hemsidan här (länk), gärna i god tid före auktionen. En säker identifiering sker via nätet där svenska kunder kan använda bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan säljare och köpare. Läs gärna det avtalet noga! Efter identifieringen så skapar Du ett eget lösenord. Det lösenordet är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning.

Var du redan registrerad som budgivare på Menhammar OnlineSales (12 juli) har du möjlighet att skicka ett mail till [email protected] och ge ditt samtycke till att vi flyttar över de uppgifterna till den här auktionen.

Registrera dig som budgivare

Att bjuda på en häst

Endast registrerade och godkända budgivare kan lägga bud på hästarna. Mixed2020 öppnar för förhandsbud från fredag den 13 november klockan 13.13. Budgivningarna som sker live under TV-sändningen med start 19.00 söndag den 15 november startar från det senaste lagda förhandsbudet. 

Alla budgivningar sker anonymt. Är Du den första som lägger ett bud på häst nummer 1 så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men bara för den hästen. Är Du den sjunde som lägger ett bud på häst nummer 2 så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Efter varje avsluts görs köparen officiell.

Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och istället för att räkna upp ”första, andra, tredje” och sen slå en klubba kommer han att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom de 15 sekunderna startar nedräkningen om automatiskt från 15 sekunder och fortsätter göra så till att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är 0 och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen.

Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på hemsidan som gäller. 

Budintervall

Utropspriset på samtliga fölston är 15 000 kronor och samtliga starthästar 30 000 kronor.

Fölston: Upp till och med 20 000 kronor är intervallet 1 000 kr per bud och därefter 5 000 kr per bud upp till och med 100 000 kr. Därefter ökar intervallet till 10 000 kronor upp till 250 000 kronor och därefter är det 25 000 kronor per bud som gäller. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud.

Starthästar: Upp till och med 100 000 kronor är intervallet 5 000 kronor per bud. Därefter ökar intervallet till 10 000 kronor upp till 250 000 kronor och därefter är det 25 000 kronor per bud som gäller. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna

Det finns möjlighet att besiktiga auktionshästarna på plats ute på Menhammar före auktionen eller hos respektive tränare. Under rådande corona-pandemi så kommer dock detta att ske under speciella villkor. Ring och förboka Ditt besök, kontakta Roland Davidsson, telefon 070-772 07 91, eller aktuell tränare för mer information. All besiktning kommer att ske utomhus och endast i mindre utspridda grupper om maximalt tre personer. Folkhälsomyndighetens råd avseende smittskydd tillämpas.

Eventuell export av inköpt häst

Köpare som önskar exportera hästen skall meddela detta till Roland Davidsson, telefon 070-772 07 91 eller Camilla Björkman, telefon 070-772 05 16 för information om tillkommande exportavgift och eventuell återbetalning av moms. Läs också auktionsvillkoren angående detta.

Logga in

Du måste vara registrerad som budgivare för att få lägga ett bud

Har du inget konto kan du ansöka om att bli budgivare. 
Har du redan ett konto måste du logga in först.